Παιδεία

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΕΙ ΦΑΝΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, αφουγκράζεται ξανά τα νέα κατεπείγοντα ζητήματα που προκύπτουν από το νέο, ανησυχητικό εκπαιδευτικό τοπίο και σηκώνει το χαλί.

 

Με αυτό το σκεπτικό συντάσσει ερωτηματολόγιο που έχει ως σκοπό το άνοιγμα ενός διαλόγου για την παιδεία, χωρίς αποκρύψεις και εισαγωγικά. Αφορά όλους τους πολίτες, μια και η παιδεία είναι αυταπόδεικτα κοινωνικό αγαθό. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες όλοι μας έχουμε λόγο, ο καθένας από την πλευρά του, σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και τις πιθανές λύσεις τους, γιατί είμαστε οι άμεσοι αποδέκτες και γνώστες της παθογένειας, χωρίς να ευθυνόμαστε για έτοιμα πακέτα / "προίκες "χρόνιων δυσλειτουργιών που παραλάβαμε από τη γέννησή μας.

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο έχει ως σκοπό το άνοιγμα ενός διαλόγου για την παιδεία. Αφορά όλους τους πολίτες, μια και η παιδεία είναι αυταπόδεικτα κοινωνικό αγαθό. Eεκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες όλοι μας έχουμε λόγο, ο καθένας από την πλευρά του, σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και τις πιθανές λύσεις τους. Ο διάλογος για την παιδεία και τον πολιτισμό δεν μπορεί να σταματά ποτέ. Το τραίνο αυτό συνεχώς κινείται και πάντα φτάνει σε καινούργιους σταθμούς.

Η θλιβερή κατάσταση στην παιδεία σήμερα είναι αποτέλεσμα προσπάθειας για περισσότερα από 40 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια χτίζεται ένα σχολείο μακριά από κάθε παιδαγωγική επιστήμη. Τα βιβλία είναι γραμμένα πριν από 25 χρόνια, η λογική της γραφειοκρατίας και της ελάχιστης προσπάθειας επικράτησαν. Αν συγκρίνει κάποιος τους χώρους των σχολείων θα καταλάβει ότι τα περισσότερα απ΄ αυτά δεν μπορούν να φιλοξενούν παιδιά. Απλά μοιάζουν με τα θλιβερά κτήρια του δημοσίου. Σχολεία κλειστά και μακριά από την κοινωνία. Σχολεία που η γνώση προσφέρεται σαν κονσέρβα. Ενώ έξω, στην πραγματική ζωή, το πανηγύρι της ζωής καλά κρατεί.
Το σχολείο μας, το σχολείο της γειτονιάς οφείλει να είναι ανοικτό το απόγευμα για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με ευθύνη δική μας και των μαθητών. Όραμά μας να μπορούμε να λέμε: το σχολείο μας.
Το δίκτυο θα οργανώσει συζήτηση για την παιδεία σε σχολείο της πόλης. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο, θα σας απασχολήσει μόνο μερικά λεπτά.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.